Fest Fyrtel Poznańskie Centrum Dziedzictwa

Fabryka krówek Pomorskiego - narodziny mordoklejki

Czy kultowe cukierki „krówki” narodziły się w Poznaniu? Wiele wskazuje na to, że właśnie tak mogło być! Feliks Pomorski, uważany za ojca tego przysmaku, pochodził z wschodniej Wielkopolski, ale wyrobu słodyczy nauczył się w Żytomierzu na Wołyniu. Tam po 1907 roku, pracując u swojego wuja, poznał recepturę wyrobu bardzo słodkiej, ciągliwej masy z mleka, masła i cukru. Pomysł, by wytwarzać ją w formie niewielkich, opakowanych pojedynczo cukierków z wizerunkiem krowy na papierku zrealizował już po odzyskaniu niepodległości, gdy postanowił zainwestować żytomierskie oszczędności w Poznaniu. Początkowo fabryki mieściły się na dzisiejszych ulicach Szewskiej i Strzeleckiej, a w latach trzydziestych otwarto łazarski zakład na Kanałowej. Podczas II wojny światowej fabryka została przejęta przez Niemców, a Feliks Pomorski w zawierusze wojennej wznowił produkcję słodyczy w podwarszawskim Milanówku. Tamtejszy zakład, choć znacjonalizowany w latach 50., dziś znowu należy do rodziny Pomorskich i nadal produkuje krówki według receptury stosowanej kiedyś na Łazarzu.